vineri, 30 iulie 2010

Rafting in Siberia

Buun, la 8 jumate dimineata ne trezim cu ghizii la usa hostelului: Dima, un tanar pe la 24 de ani, am aflat mai tarziu, caci initial nu-i dadeam asa putin - si Dasha, o tipa la 28 de ani, soferita unei dubite japoneze cu volanul pe dreapta...Baikal Adventure este o companie micuta din Irktusk, care organizeaza fel si fel de tururi..la cerere pot face tururi personalizate, iar Dima, tipul care a fost cu noi la rafting era super de treaba.


Se ridica ceata de deasupra lacului - prima oprire pentru pranz

Afara era soare si frumos, doar urma un tur de rafting de 3 zile..Dupa ce am mers in jur de 150 km pe un drum ce traversa padurea siberiana, am facut un popas pentru masa si apoi am continuat inca vreo 30 de km pe un drum secundar, pentru a ajunge la malurile raului Irkutsk pe care vom naviga vreo 3 zile.



Nu, nu astea sunt barcile cu care vom merge pe raul Irkutsk 3 zile


Cand ajungem la locul cu pricina, incepem si pregatim barca, ne bagam bagajele in saci de plastic pentru a nu ni se uda toate cele, ne punem vestele de salvare pe noi si pornim la drum. Pe Dasha am lasat-o la masina, caci ea nu venea cu noi..pentru urmatoarele trei zile aveam sa ne deplasam 100 km cu o barca, sa dormim in doua corturi si sa mancam ce ne prepara Dima.


Si barca noastra






Fauna locala

In prima zi a fost soare, mult soare..ne-am si bronzat cu urme de la vesta. La inceput Dima ne-a facut un scurt instructaj: nahot inseamna vasliti inainte, iar tabani vasliti inapoi. El avea deasemenea si o harta in care avea marcate portiunile dificile...portiuni in care apa curge repde, se formeaza valuri si este posibil sa ne rasturnam. Inainte de a ne urca in barca il intreb daca s-a rasturnat vreodata, doar asa sa stiu si eu, caci pusesem aparatul foto la suprafata sacului si aveam in bagaje pasapoartele ;)) Imi spune ca nu..slava domnului.

La inceput pornim usor pe rau, apa este linsitita, mai schimbam cate o vorba, aflam ca Dima nu face lucrul asta tot timpul, ci care si o slujba normala: "base data analyst" ne spune el. I-ar fi palcut sa fie ghid tot timpul, dar nu sunt turisti in permanenta, iar cel care detine compania mai apeleaza din cand in cand la serviciile lui, caci se cunosc de demult.

Si la orizont se vede primul punct periculos...auzim nahot si toata lumea trece la vasle. Luam ceva apa in barca, ne uda si pe noi, dar suntem fericiti ca am simtit pentru prima data ceva adrenalina. Mai trece ceva timp si il intreb pe Dima cum este cand ploua? Ca mi se pare tare dificil sa faci rafting pe ploaie...si-mi spune ca nu ai ce face, decat sa vaslesti mai repede, ca sa ajungi la destinatie...Parca am avut gura aurita, caci a doua zi aveam as aflam pe pielea noastra cum e.

Prima zi am terminat-o uzi pana la piele, caci asa este la rafting..am mai luat cateva valuri in plin, apa in barca, dar nu ne-am rasturnat..totul a fost ok, cand pe seara am gasit un loc de campare langa un rau secundar (din care sa ne aprovizionam cu apa) si Dima a facut focul pentru a ne pregati masa si a ne usca hainele. Am pus corturile, am scos Vodka, am baut cateva guri ca sa ne incalzim si am stat la taclale pana pe la 12 noaptea...

A doua zi de dimineata ne-am trezit pe ploaie, si ce ploaie, caci toata noaptea o auzisem pic pic..pe folia cortului. Imi zic ca nu se poate..ce ghinion pe noi, dar lasa, poate se opreste. Dima se trezise inaintea noastra, facuse focul, aveam ceai cald, niste cereale cu apa fierbinte...era pregatit cu de toate pentru noi. N-as fi crezut ca in sacii aia portocalii avea atata mancare..ne-a rasfatat ;))

Si pornim la vale. Vaslim pe ploaie, trecem prin zonele periculoase, ne udam, dar nu mai conta, caci in apa sau in barca era la fel ;)) In zonele in care pluteam incepeam sa cant.."Soare soare iti dau / Sau pielea ti-e ruda cu luna / Pe stanci te sarut daca vrei / Sau in apa mi-e totuna" Da..in barca sau in apa ne era totuna...eram uzi pana la piele, chiar daca aveam pe noi pelerinele de ploaie...plua intr-una, nu se mai oprea si noi vasleam...Am hotarat de comun acord cu ghidul sa nu mai oprim de pranz, a luam repede o gustare uscata si sa pornim la drum, pentru a ne opri mai repede seara si sa ne uscam hainele.

Si mai vaslim noi ce mai vaslim, mai luam inca cateva puncte periculoase...da data asta apa ni se parea mai calda decat ieri (de, ieri era soare afara, azi ploua) si parca impactul nu mai era la fel de..brutal :)) Nu mai conta, oricum eram uzi..

Spre seara am inceput sa cautam un loc de camapre pe malurile raului...din barca urmaream atent malurile, pentru a zari un izvor, ca sa avem apa proaspata. Nu am gasit, desi am mers destul de mult...intr-un final am hotarat sa campam, chiar daca nu aveam decat 5 litri de apa la noi..se facea destul de tarziu, afara ploua si noi trebuia sa punem corturile si sa facem focul.


Am parcat dupa o zi ploioasa




Noaptea se lasa ceata pe malurile raului


Mancare preparata din cei 5 litri de apa care-i mai aveam la noi


Dupa o zi ploioasa, nu-ti mai pasa ce gust are mancarea..



Casa noastra pentru 2 nopti


Malurile Irkutskului la final de zi

Intr-un final ploaia se opreste, dupa o zi intreaga in care n-as fi crezut ca se mai poate potoli...Iese si soarele un pic, cat pentru poze de apus pe malului unui rau in Siberia. Noi deja aveam corutile puse, focul facut de Dima si Vodka terminata ;)) Ne face de mancare un fel de macaroane cu carnati si fierbem apa pentru ceai. Stam cu totii sa ne incalzim in jurul focului, dupa o zi in care n-am auzit decat nahooot...


La foc, incalzindu-ne




Apus de soare pe malurile Irkutskului

A treia zi a fost linistita, nu au mai fost zone periculoase in care sa ne udam...mai mult am plutit si am admirat peisajul din jur, pozand salbaticia siberiana. Toate aceste 3 zile nu ama vut semnal la telefon deloc..in ultima zi cu o ora inainte de a ajunge in sat, i-a dat telefon Dashei pentru a veni sa ne ridice. Cel mai indepartat drum de rau era la vreo 50 de km...m-am simtit la un moment dat ca in emisiunile de pe Discovery ale lui Bear Grylls, mai ales in ziua a doua, cand ploua si nu se mai oprea, iar noi mai aveam doar 5 litri de apa...si eram 4 persoane.






Si soarele a iesit in ultima zi

Mi-a placut tare mult, nu neaparat raftingul, cat excursia in sine...rafting puteam sa fac undeva si in Romania, insa sa stai 3 zile pe un rau, undeva in Siberia, doar cu cortul si cu o barca, fara semnal de telefon si cu o liniste deplina in jur, este o experienta extraordinara.




Gata de plecare


Nahot fetelor!Nahot!


Imi sta bine?


Noi 5 dupa 3 zile de rafting

5 comentarii:

  1. Sa pot sa t-aleg dintr-o suta/ In ochi sa ai inima mea/ Sa-ncerc sa m-ascund de iubire/ Dar sa nu te mai/ Sa nu te mai pot uitaaa :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo! Super aventura!

    Am reusit in sfarsit sa citesc tot si sa te ajung din urma! :-) Bafta multa mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  3. Măi dar curajoși mai sunteți :)
    Cum ați putut vâsli atât mi se pare foarte tare, ati facut ceva antrenament inainte? Nu ati avut febră musculară a doua zi?

    Da, vă admir și vă țin pumnii de aici din fața ecranului, călătoresc și eu cu voi, virtual :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte tare Miru, acu mi-am adus aminte sa citesc asta ca ma gandeam pe unde oi fi si ce oi face :) Ma bucur ca sunteti bine, have fun in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Bianca - Ei, nu am vaslit chair 100km, caci ne mai ducea si raul, el curgand :) Dar nu am avut niciun fel de antrenament, ne mai dureau bratele, dar febra musculara nu am avut. Traiasca aspirina!

    RăspundețiȘtergere