sâmbătă, 24 iulie 2010

Moskva - part 2

Pentru cei ce se intreaba de unde vine numele Pietei Rosii, trebuie spus ca acesta nu are nicio legatura cu comunistii, asa cum am crezut si eu initial. Krasny in rusa veche inseamna frumos, deci printr-o traducere “Krasnaya ploshchad” ar insemna Piata Frumoasa. Abia in secolul al 20-lea krasny a capatat si intelesul de rosu.







Krasnaya ploshchad






Turnuri din zidul Kremlinului

Cum intri in Piata, te simti mic pe langa zidurile Kremlinului, ziduri ce delimiteaza piata in partea de vest. La ora pranzului cand am ajuns noi, desi soarele batea mai puternic ca niciodata, piata era plina de turisti. De-o parte si de alta a pietei se afla Muzeul National de Istorie, Mausoleul lui Lenin, iar chiar in partea sa centrala fost construita Catedrala Sfantului Vasile.


Piata Rosie vazuta din catedrala "Sfantului Vasile"


Muzeul National de Istorie







Catedrala "Sfantului Vasile"

Catedrala a fost ridicata pe la 1550, pentru a celebra capturarea Kazanului, pe vechiul mormant al Sfantului Vasile. Se poate vizita si pe dinauntru, insa exteriorul este cel mai spectaculos. Amestecul de culori vii iti atrage privirea inca de cum pui piciorul in piata si te face sa te intrebi cum se pastreaza culorile atat de frumos. Biletul este 50 ruble pentru student si 200 ruble pentru adulti…50 merita sa dai, 200 n-as fi dat.

Mausoleul lui Lenin este un alt punct de interes din Piata Rosie. Tatal comunismului sovietic se odihneste inca din 1924 in acest loc, la ideea lui Stalin, care a dorit sa pastreze corpul lui Lenin in eternitate, impotriva protestelor vaduvei sale si chiar a propriei dorinte (Lenin dorea sa fie ingropat la St. Petersburg, alaturi de mama sa). O echipa formata dintr-un biochimist si un anatomist au lucrat pentru a stopa imbatranirea liderului, in timp ce creierul sau a fost extras din corp si studiat pentru urmatorii 40 de ani intr-un laborator secret. Dupa caderea comunismului, s-a aflat si formula secreta anti-imbatranire a lui Lenin: corpul este spalat la cateva zile si o data la 18 luni este introdus intr-un tub cu chimicale, printre care si ceara parafina.


Mausoleul lui Lenin

Intre timp, cei care doresc sa-si pastreze imaginea vie pentru eternitate pot apela la aceste servicii. Pretul? In jur de 1 milion de dolari…In aceste conditii sunt tare curioasa ce-o sa se intample cu Putin :). Din pacate, noi n-am apucat sa-l vedem pe Lenin in carne si oase, caci in ziua respectiva nu se faceau vizite, iar poze nu as fi avut ce sa va arat, caci ca la toti liderii mumificati, pozele nu-s permise. Damn it!

Dupa a urmat Kremlinul..pe dinafara, caci pentru a-l vizita pe indelete iti trebuie ceva mai mult timp decat am avut noi la dispozitie. In partea de nord vest a zidului Kremlinului se afla Mormantul Soldatului Necunoscut. Cine este acest soldat necunoscut? Ei bine, nici eu nu stiam pana acum..aici se afla ramasitele soldatului ucis in decembrie 1941, in apropiere de Leningrad, in locul in care nazistii s-au apropiat cel mai mult de Moscova. Mormantul este pazit de doua garzi, iar schimbarea lor are loc la fiecare ora. Afara fiind o caldura imensa, din cand in cand un al treilea sodat vine si ii sterge pe fata pe cei doi printr-un mic ritual.


Garzi la Mormantul Soldatului Necunoscut

Istoviti dupa o zi de mers prin canicula moscovita, ne-am asezat pe iarba in fata Kremlinului, in parcul Aleksandrovsky. Era sambata dupa amiaza, iar parcul era plin..turisti, localnici probabil, multi tineri insa si fete frumoase de altfel, ca in toata Moscova. (Aici avea Tudor niste poze de toata frumusetea, insa sunt pe cardul cu pricina...)


Parcul Aleksandrovsky

Pe seara, dupa un dus rapid la hostel, ne-am luat bagajele si ne-am indreptat frumos catre gara de unde ne pleca trenul catre Irkutsk. Ne-am facut provizii de apa si mancare pentru urmatoarele 4 zile si cu ajutorul unui nene politist (care apropos, nu stia engleza, dar noroc cu biletele de tren din mana), am ajuns pe peron. Trenul inca nu era tras…








A ce seamana?




Data viitoare voi scrie despre primele impresii la urcarea in tren si socul de la platskartny (clasa a 3-a)…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu