marți, 24 august 2010

Hong Kong - parca pasesti in alta lume

Dupa ce am parcurs aproximativ 2000 de km cu trenul din Beijing, spre sudul Chinei, am sosit in Hong Kong...una dintre cele doua regiuni administrative speciale ale Chinei (cealalta este Macao). De cum pasesti in acest loc, totul ti se pare extrem de diferit fata de ce ai vazut in Beijing. In primul rand totul este verde si curat..vegetiatie luxurianta peste tot, curatenie pe strada, in vama dezinfectante cu alcool la tot pasul, toata lumea vorbeste engleza, cer albastru si zgarie nori de nici nu-i cuprinzi cu ochii.

Daca la Beijing mi se parea cald, ei bine, in Hong Kong indicele de confort termic a luat-o razna..si caldura si umezeala la cote maxime! Dar se trece peste acest mic detaliu in momentul cand te plimbi pe Avenue of Stars si admiri pe partea cealalta zgarie norii in lumina zilei sau Simfonia Luminilor, in fiecare seara de la ora 8. Avenue of Stars este un loc de promenada pe faleza din HK, in care starurile cinematografiei locale au cate o stea. Nefiind o fana a filmelor asiatice, nu i-am recunoscut decat pe Bruce Lee si pe Jackie Chan.




Panorama spre Insula Kong Kong, in timpul zilei


Avenue of Stars - Hollywood-ul asiatic

Seara, toata lumea se strange pe aceasta faleza pentru a urmari Simfonia Luminilor, un joc de lumini si muzica ce-ti incanta toate simturile. Pentru cei mai pretentiosi, exista si croaziere in acest timp, pentru a urmarii spectacolul direct din golf. In prima seara am prins-o dintr-o intamplare, caci ne plimbam pe faleza si am auzit anuntul cum ca va incepe la ora 8..In seara urmatoare am vrut s-o si filmez, insa se anulase din motive tehnice..Pozele nu reflecta intocmai realitatea, iar jocul de lumini fara muzica nu este impresionant, insa pana ajungeti in Hong Kong sa vedeti pe viu acest spectacol, va las sa va clatiti ochii cu cateva poze.




Portul Victoria la asfintit












Simfonia Luminilor

Pentru o panorama de la inaltime a Hong Kong-ului, cel mai popular loc este Victoria Peak, la care se poate ajunge atat mergand pe jos, cat si urcand cu un trenulet. La urcare am ales varianta motorizata (am platit parca 25 de dolari HK), iar la coborare am luat-o pe jos, trecand agale pe langa fel si fel de casute construite intr-o mare de verdeata, departe de zgomotul orasului. Am inteles ca acesta zona ar fi una dintre cele mai scumpe din lume, si pe buna dreptate...cine nu ar vrea sa se trezeasca in fiecare dimineata cu o asemenea priveliste?

Trenuletul te lasa intr-un mall cu multe magazine de suveniruri, cafenele si restaurante. De cum pasesti pe terasa, intreaga panorama iti taie rasuflarea!


















Hong Kong-ul vazut de sus!

Dupa Avenue of Stars si Victoria Peak, am urcat si pe faimosul Star Ferry, (25 dolari HK parca) , ne-am mai plimbat prin HK cu tramvaiul double decker (ne-am urcat pur si simplu la intamplare si am coborat cand ne-am plictisit de vazut o multime de zgarie nori pe stanga si pe dreapta), am vazut o multime de vanzatori de peste si alte vietati acvatice uscate, am luat-o la pas printr-o piata locala si ne-am plimbat pur si simplu pe strazi.

In unele locuri te simti ca in Beijing, de unde si aroma asiatica a acestui oras, insa de cele mai multe ori uiti ca esti in Asia. Au o multime de parcuri, frumos aranjate, ingrijite, cu multa verdeata si locuri de odihna si meditatie, au adevarate cartiere de blocuri inalte cu gradinita, malluri si tot ce ii trebuie unui locuitor pentru a duce o viata linistita.



Fructe de mare si peste uscat





Pe strazile din Hong Kong






Printre zgarie norii din insula HK


Tramvai double decker




De prin tramvai


Un cartier rezidential prin care am ajuns din greseala: aveau locuri de odihna cu flori si verdeata, un mall la parter/subsol, o gradinita..de toate


Panorama asupra portului Victoria


Fructe si legume de toate felurile


Piata locala - peste uscat..si nu, nu miroasea rau!


Parc in Honk Kong


Supa de inotatoare..Delicioasa!

Si pentru ca HK-ul este un oras scump, singura cazare acceptabila pentru bugetul nostru pe care am gasit-o a fost evident in..faimoasa Chungking Mansions! Un bloc inalt, care apropos va fi renovat in curand, plin de hosteluri pentru backpackeri..Pretul platit pentru o noapte intr-un "dormitor de 4 persoane" este infim...7,5 euro aproximativ, dar pe masura pretului mic, este si spatiul din camera..;)) Evident, aveam totate facilitatile: baie cu dus in camera, televizor si internet wireless..ba chiar si aer conditionat si ventilator..un rasfat!


4 paturi intr-o incapere de 2 pe 3 metri, fara geamuri, undeva la etajul 11: Camera noastra din Chungking Mansions - Da, in fund de tot este o oglinda destul de mare, pentru o falsa impresie de spatiu..Iar langa oglinda, usa de la baie..Apropos, poza e facuta de pe hol!

Mi-a placut Hong-Kong-ul, mai mult decat Beijingul..de departe se vede amprenta britanica asupra acestui oras, precum si stilul de viata occidental. Desi initial am vrut sa sar peste Hong Kong, caci nu ma atrageau zgarie norii pe care-i vazusem in cateva poze pe alte bloguri, am ramas impresionata de cum am intrat in acest oras..Probabil mi-a placut si datorita faptului ca nu ma asteptam la nimic spectaculos..

Dupa 2 zile si jumatate in acest peisaj urban am pornit din nou spre China, cu autobuzul si mai apoi cu trenul spre Vietnam. Data viitoare voi povesti cum se cumpara biletele de tren in China, si cum se circula cu trenul in aceasta tara, informatii utile pentru cei ce vor dori sa mearga candva pe acest traseu, all the way by train.


6 comentarii:

  1. Uite, spre deosebire de tine eu când am văzut poze din HK pe alte bloguri, mi-am dorit să ajung aclo tocmai pentri acei zgârâie nori impresionanți, dacă voi ajunge cândva prin zonă nici nu mă gândesc să sar acest oraș. Din ce mai văd la tine, pare cu adevărat o metropolă de dimensiuni gigantice, iar eu sunt clar un turist urban :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte impresionant!Eu nu ma dau in vant dupa orase mari, dar pentru o zi-doua mi-ar placea sa ma plimb printre zgarie-norii din fotografii :)

    RăspundețiȘtergere
  3. te admir pentru curajul tau:)... mai ales cel culinar:D,am ramas cu ochii-n farfuria aia de supa.Misca ceva pe acolo?:)

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Maya, merci tare mult. Supa chiar daca parea groaznica, avea un gust foarte bun..iar de miscat cred ca murisera toate vietatile in timpul fierberii :))

    RăspundețiȘtergere
  5. data viitoare cand voi ajunge in HK o sa incerc si eu Chungking Mansions. In primavara am stat pe insula, la un hostel cu camera de 2, tot pe la etajul 11 care a costat o gramada de bani - vreo 60-70 de dolari.

    In rest, am recunoscut multe lucruri din HK. Spune si tu, nu seamana cu Londra? Nu aduce a LOndra si caracterul britanic nu e la tot pasul ?

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Razvan - din pacate nu am fost la Londra, dar dupa circulatia pe strazi, aotobuzele double decker si sistemul de taxare al metroului cam aduce a Londra...Iar Chungking Mansions trebuie incercat macar pentru experienta :))

    RăspundețiȘtergere