luni, 28 iunie 2010

Despre vize

Obtinerea vizelor este unul din cele mai importante aspecte in ceea ce priveste planificarea unei calatorii. Totodata cel mai neplacut, birocratic si time consuming, avand in vedere ca trebuie sa stai pe la cozi, sa depui o gramada de acte si de obicei durata de obtinere a vizei este de 5 zile lucratoare in regim normal (nu prea convine nimanui sa plateasca taxa de urgenta). Dar cum fara un accesoriu din bagaj mai poti pleca la drum, caci il poti procura pe parcurs, e, fara vize nu prea poti, caci lucrurile se complica.

Primul pas in pregatirea vizelor a fost consultarea site-ului Ministerului de Externe, pentru verificarea tarilor care cer viza.

  • Rusia
Prima viza de care ne-am ocupat a fost cea de Rusia. Auzisem de pe la mai multe persoane ca este destul de complicat de obtinut viza, ca daca ei nu vor, nu ti-o dau, fara nicio explicatie, lucru care m-a pus pe ganduri.

Am cautat pe net ambasada Rusiei la Bucuresti: http://www.romania.mid.ru/actual_rom.htm si am verificat ce acte imi trebuie pentru obtinerea vizei turistice. Acestea sunt :

- voucher turistic şi confirmare de primire turistului străin (din partea firmei turistice ruse)
- paşaport (valabil minimum 6 luni)
- o fotografie de format paşaport
- asigurarea medicală (original şi copie)
- formular completat şi semnat de titular
- taxa consulara de 35 euro (se plateste in USD) – 43 USD
- pasaportul trebuie sa contina minimum 2 pagini libere
- durata de procesare a vizei este de minimum 7 zile

Cam acestea erau informatiile despre obtinerea vizei. Pentru a fi siguri, noi am atasat la dosar si confirmarea platii biletelor de transiberian, dar ne-au dat-o inapoi.

Pentru voucherul turistic am luat legatura cu o agentie din Irkutsk (http://www.baikal-adventure.com/) cu care m-am conversat pe email pentru un eventual tur de rafting prin zona si cazare in oras. Au zis ca se rezolva daca le trimit pasapoartele scanate si principalele orase prin care vom trece. Costul unei astfel de invitatii a fost de 30 euro, bani pe care mi-au spus ca-i vom plati cand ajungem in Irkutsk (frumos din partea lor J).

Bun, aveam toate cele necesare. Acum mai trebuia doar sa le depunem si sa asteptam obtinerea vizelor. Atat depunerea actelor, cat si ridicarea vizelor se poate efectua de catre o singura persoana. Programul este in fiecare zi a saptamanii, mai putin miercurea, de la ora 8:30 la ora 12:30. La depunerea lor a fost o coada extrem de lunga si a durat de la ora 9:30 pana la 12:30, asa ca doritorii ar fi bine sa se duca la consulat mai de dimineata. La o saptamana dupa depunerea actelor, ni s-a eliberat si viza…fara nicio problema :D

Multe persoane care stateau la coada sa depuna actele pentru viza au fost intoarse. Atentie mare, caci dosarul trebuie sa fie complet, sa nu lipseasca niciun act, iar asigurarea medicala chiar trebuie aratata in original, caci ti-o inapoiaza pe loc.

Viza de Rusia este valabila fix pentru perioada in care vei fi in tara (asa cum scrie in invitatia de primire din partea agentiei), nicio zi in plus, niciuna in minus…pentru siguranta este bine sa spui agentiei datele in care ti-ai luat o marja de timp.

  • Mongolia
A urmat apoi obtinerea vizei pentru Mongolia. Am aflat in prealabil datele de contact ale Doamnei Consul Rodica Pop si am vorbit cu dansa la telefon pentru a-mi spune ce anume trebuie sa pregatim pentru obtinerea vizei. Ne-a dat urmatoarea lista :

- pasaport valabil
- o fotografie tip pasaport
- formularul completat si semnat
- 70 $ (platiti in $), taxe consulare
-viza este valabila 30 de zile

Viza se elibereaza pe loc de catre Doamna Consul, iar formularul de viza l-am primit de la dansa pe email. Pentru cei interesati, mai jos aveti datele de contact:

Date de contact Consul Onorific Rodica Pop:
Intrarea Dr. Bobeica nr. 4, Ap. 1
Bucuresti 024025, sector 2,
Telefon fix: 021 322 81 15
Mobil: 0721 544 656
Adresa de email: mongolianconsulate@yahoo.com

  • Vietnam
Saptamana trecuta am depus actele pentru viza de Vietnam. Atentie, ni s-a spus ca trebuie sa venim personal la ambasada pentru depunerea actelor:
- doua formulare si 2 poze (3x4) aplicate pe formulare
- Pasaport valabil 6 luni
- Extras de cont cu minimum 1000 USD
- Copie dupa biletele de avion
- Taxa Consulara de 30 euro

Programul este martea si joia, de la ora 9 la ora 17, cu pauza intre 12 si 14. Intrand in tara cu trenul, si neavand biletele cumparate, am depus doar biletul de plecare din Hanoi. Am primit o chitanta cu care trebuie sa ne prezentam dupa o saptamana pentru ridicarea vizelor…in speranta ca nu intervine nicio problema :D

Viza este valabila 14 zile de la data intrarii in tara.

  • China
In momentul cand vom ridica pasapoartele cu viza de Vietnam, vom depune actele pentru ultima viza: cea de China. Pentru ca vom merge si in HK si ne vom intoarce in China cu trenul, avem nevoie de viza cu dubla intrare. Site-ul ambasadei chineze la Bucuresti este: http://www.chinaembassy.org.ro/rom/ iar programul pentru depunerea actelor este in fiecare marti si joi, de la 8:30 la 12. Documentele solicitate pe site sunt urmatoarele:

-pasaport si copia acestuia;
-formularul pentru viza;
-fotografie tip bulletin
-invitatia emisa de agentia de turism din China / biletul de avion dus-intors, hotel voucher-ul sau un extras de cont.
-dovada faptului ca se va intra de doua ori pe teritoriul Chinei (in cazul vizei cu dubla intrare)

Din cauza ca noi nu avem biletele de tren de intrare in China si iesire cumparate de pe acum, ni s-a spus prin telefon sa punem viza de Mongolia si orice bilet de avion care sa ateste plecarea noastra de pe teritoriul chinez. Asa ca m-am gandit sa punem cat mai multe la dosar…ca a fie acolo: extras de cont, bilet de avion din Hanoi spre Kuala Lumpur, biletul de tren Moscova-Irkutsk, viza de Mongolia, rezervarile la hotel din Beijing, Shangai si Hong Kong (niste rezervari pe care ulterior le vom anula).

Viza se elibereaza in 5 zile lucratoare si costa 100 USD in regim normal, pentru cea cu dubla intrare si 75 USD pentru cea simpla.

Initial n-am crezut ca o sa dureze asa mult obtinerea vizelor, insa nu m-am gandit ca o data depuse actele la ambasade dureaza cam o saptamana si pasaportul este astfel blocat acolo si nu poti face nimic altceva in acest timp. Noi am si vrut sa le luam pe toate in regim normal, pentru a nu plati nicio taxa de urgenta, insa in caz de ceva mai aveam aceasta varianta. Ca o recomandare pentru cei care vor pleca ar fi sa inceapa depunerea actelor pentru obtinerea vizelor cat mai devreme posibil, pentru a nu intampina niciun fel de probleme :)


Imagini la vederea carora m-am bucurat nespus de mult:


Viza de Rusia



Viza de Mongolia

8 comentarii:

  1. Luceto, sa fie intr-un ceas bun :) Ai invatat rusa ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte utile informatiile. Succes in continuare si drum bun! Astpetam sa scrii pe blog inclusiv de acolo.

    La viza de China nu iti trebuiau rezervari la hotel daca nu ai nevoie de ele. Nu sunt asa de stricti si nici nu verifica prea mult. Se uita doar pe formularul pe care il completezi si nici pe ala nu se uita atent tinand cont ca mie mi-au gresit viza. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Imperator: Nu-i bai, ne descurcam..Poate pana la batranete o sa invat si rusa si ma voi mai aventura in acesta tara :D

    @Razvan: E faza ca eu nu am niciun bilet de avion/tren si mi-e teama...am sunat la ambasada si le-am zis lucrul asta...cica trebuie sa vada cu ce vin si cu ce plec..Am mai vbit cu cineva care a intrat in China la fel, fara bilete cumparate in prealabil si mi-a spus ca ei cer asa multe pentru a le avea la dosar...e doar o chestie birocratica. Si cum nu ma costa nimic sa pun si rezervarea...am zis sa fie acolo :)

    RăspundețiȘtergere
  4. planuiesc sa ajung pina in india pe jos/autostop pe partea cu rusia ...dar imi este frica sa nu dau de probleme la obtinerea vizelor....multe tari doresc bilet de avion si rezervare hotel..cea ce e o imbecilitate..nici macar sua nu cere asa ceva...
    dar ma rog...o sa incerc sa obtin viza pt mongolia din rusia..si pt china din mongolia....
    nustiu daca se paote ..nu as vedea de ce nu....
    planuiesc sa merg pe jos si sa dorm in cort dar trb sa ma incadrez in cele 3 luni...din pacate..daca stiti informatii privind obtinerea vizelor in strainatate va rog sa ma anuntati

    piticaclaudiu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  5. @Claudiu - Viza de mongolia se obtine usor...Cea de rusia este mai dificil de obtinut. Tie iti trebuie din cate imi dau seama vize pentru Rusia, Mongolia, China si India.

    Pentru Rusia iei legatura cu o agentie de acolo si obtii voucherul acela turistic si viza e ca si luata.

    Pentru Mongolia o poti lua din Romaina, nu ai nevoie de nimic special.

    Pentru China intr-adevar se cer mai multe. Le poti baga la dosar un extras de cont, eventual un voucher de cazare (neplatit...doar rezervat) si daca ai posibilitatea si rezervarea de la un bilet de avion, neplatita inca..poti face o simulare pe niste siteuri.

    Pentru India am auzit ca unele persoane puneau la dosar si bilete de avion false ;)) Ideea e ca ei trebuie sa le aiba acolo, nu le verifica nimeni. E doar birocratie.

    Pentru a intra in India dinspre China, treci prin Tibet, si aici cred ca o sa fie ceva mai complicat, caci ai nevoie de permis ptr Tibet parca. Nu cunosc prea bine, mai intereseaza-te. :D

    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere
  6. O intrebare. Doresc sa fac si eu un tur similar Rusia-Mongolia-China(cu iesiri-Hong Kong-Macao-Vietnam-Cambodgia-Laos-China-Asia Centrala
    Sa inteleg ca obtin vizele in Bucuresti toate odata intr-un interval de sa zicem 10 zile, si ele intra in vigoare doar de la intrarea in fiecare tara in parte?
    De exemplu in Rusia viza e valabila 3 luni si vreau sa stau 3 luni dupa care sa intru in Mongolia. Daca eu am obtinut si viza de Rusia si cea de Mongolia sa zicem in iunie 2013, viza de Mongolia e valabila o luna si deci imi va expira pana in septembrie 2013 cand intru in Mongolia. Sau am de a face cu situatia fericita in care viza se primeste la momentul X dar cele Y numar de zile a valabilitatii ei intra in vigoare doar cand intru in tara respectiva?
    Va multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  7. In momentul cand soliciti o viza, te intreaba si pentru ce perioada....adica de pe cat pe cat (in Rusia) sau incepand cu ce data (in Mongolia, China).
    Nu poti sa intri tu pe teritoriul lor cand vrei, trebuie sa fie viza valabila...si viza nu se activeaza in momentul cand intri in tara, ci in momentul in care scrie pe ea.

    De exemplu: daca viza pentru Mongolia incepe pe 30 iunie...si tu ajungi in Mongolia pe 5 iulie, nu-i nicio problema, insa trebuie sa parasesti Mongolia inainte de expirarea vizei (adica 29 iulie).

    Pentru a nu avea probleme, cand am solicitat perioadele pentru vize, am avut grija ca zilele de inceput si sfarsit sa se suprapuna, ca sa nu am surprize :))

    RăspundețiȘtergere
  8. inca sunt valabile (aprilie 2015) informatiile cu privire la vizele de mongolia si rusia. toata stima pentru doamna rodica pop, consul onorific al mongoliei la bucuresti!!!

    RăspundețiȘtergere