luni, 1 martie 2010

O parte din plan

Daca initial vroiam sa plecam pe traseul Bucuresti-Moscova-Beijing (cu o mica oprire la lacul Baikal), iar de acolo sa zburam spre Kuala Lumpur – Medan - Jakarta -Yogykarta – Bali – Singapore – Kuala Lumpur, intre timp Varu Cristea mi-a dat de gandit.

El mi-a zis ca daca tot ajungem prin Mongolia, e pacat sa nu-i alocam macar o saptamana. Initial ne-am gandit si noi la Mongolia, insa tururile pe care le gasisem pe net ni se pareau scumpe, iar de banii aia puteam sta mai mult timp in zona Asiei de Sud Est si ne gandeam sa lasam Mongolia pentru alta data. Atunci Varu ne-a dat un pont: mai erau niste romani care calatorisera low cost in Mongolia: www.lumealarga.ro. Am luat legatura cu ei si ne-au spus ca au plecat fara sa aiba vreo rezervare de tur in Mongolia, dar ca se bazau pe faptul ca vor gasi la fata locului un grup de calatori carora sa li se alature...si chiar asa a fost.

Am luat astfel adresa de contact de la un guesthouse din Ulan Bator (multumim Mircea si Marius) si le-am dat un email cu intentiile noastre. Ne-au raspuns si au spus ca in lunile Iulie si August sunt foarte multi turisti in Mongolia si este putin probabil sa nu gasim un grup la care sa ne lipim. Am mai dat un email la un guest house gasit pe forumul Lonely Planet si mi-au raspuns ca un tur de 8 zile intr-un grup de 4-5 persoane ar costa cam 440 USD/persoana (in regim de backpacker - destul de ieftin fata de cat gasisem eu initial, nu?).

Buun, am obtinut un pret bun, dar totusi parca e mai fun daca vor fi mai multi turisti cu noi si poate obtinem un pret si mai mic (Mircea cu Marius au mers intr-un grup de 8 persoane parca), asa ca vom mai cauta.

Concluzia? Va trebui sa mergem la blind in Mongolia, fara nici un fel de rezervare dinainte...in speranta ca vom gasi acolo un grup de care sa ne lipim pentru un tur in tara. Daca initial vroiam sa rezerv biletele de Transiberian pana la Beijing, am decis sa rezervam doar pe tronsonul Moscova-Irkutsk, urmand ca pentru Irkutsk – Ulan Bator si Ulan Bator – Beijing sa ne descurcam la fata locului, avand in vedere ca nu stim sigur nici cand va fi turul in Mongolia, cat de repede vom gasi sa ne lipim la vreun grup si alte detalii din astea. Din Irkutsk vom avea aproximativ 30 de zile sa ajungem in Hanoi pentru a prinde avionul spre Kuala Lumpur (bilete deja cumparate)...eu sper sa ne iasa :D

Pe de alta parte, citind eu pe www.seat61.com observ ca ar exista un tren ce leaga Beijingul de Hanoi am zis ca daca tot ajung cu trenul pana la Beijing ar fi o experienta interesanta si o calatorie cu trenul pana la Hanoi, pentru a vedea cu ochii nostri Halong Bay-ul. Si daca tot traversam China de la nord la sud, nu ar fi pacat sa ratam orase precum Shanghai sau Honk Kong? Vedem ce se intampla in Mongolia...daca este timp ne vom opri pe drum si in aceste orase, daca nu, vom lua direct trenul de la Beijing catre Hanoi, care face 2 zile.

Cam asa arata o prima parte a traseului, pana la Hanoi, integral cu mijloace de transport terestru (tren sau autobuz - noi speram ca va fi doar tren, dar cine stie):



Lungimi de traseu (aproximatie):
Bucuresti – Moscova: 2.100 km
Moscova-Beijing: 7.600 km
Beijing – Hanoi: 3.000 km
Un total de 12.700 km

6 comentarii:

  1. Vezi ca daca vrei sa intri in Hong Kong (care 100% merita impreuna cu Macao), iti trebuie viza chineza cu dubla intrare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu, merci oricum. De vize ma apuc mai incolo :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Iarasi poti sa o iei ca o recomandare doar, in sensul "asa as face eu daca as fi in locul vostru".

    As renunta la atat de multe orase din China (Beijing, Shanghai, Hong Kong) care o sa va manance drastic bugetul. Cu tot peisajul lui plin de zgarie-nori, eu consider Hong Kong-ul inferior unui mare oras european. As lasa doar unul pe lista (Beijing) si as introduce in itinerariu neaparat o croaziera pe raul Li care poate fi superioara ca experienta si peisaje lui Ha Long Bay. Eu nu as rata pentru nimic in lume croaziera pe raul Li, ar fi pe locul 1 intre obiectivele din China.

    Si in China as incerca sa petrec cat mai mult timp in provincia Yunnan, destul de aproape de granita cu Vietnam si Laos.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, ma gandeam si eu ca Shanghai si HK ne-ar manca mai multi bani din buget, dar am zis ca daca tot ajungem prin zona merita sa ne cazam o noapte. Acum stau si ma gandesc daca sa nu renunt la Shanghai si sa las Beijing si HK.

    M-am uitat pe net dupa niste poze de pe raul Li si peisajele sunt superbe...dar nu e sezon ploios?

    Multam de pont, sa vedem cum stam cu timpul..incerc sa plec cat mai devreme, astfel incat sa ajung pe 25 Aug la Hanoi, dar in acelasi timp sa ne ajunga si banii.

    RăspundețiȘtergere
  5. hey, buna Miruna :)
    am mai vb pe forumul softpedia, dar o sa te intreb aici pentru ca tocmai ce imi mai clateam ochii inca 1data pe blogul tau :)

    crezi ca as putea sa incep sa rezerv bilete de tren pentru la anul? din pacate anul asta sunt ingenunchiat in datorii si nu pot merge :(....dar ma gandeam ca incet incet sa incep sa iau bilete Moscova-Irkutsk.....Shanghai-Hong Kong si tot asa...

    In principiu as vrea sa fac traseul tau, dar cu o mica modificare...sa merg prin Tibet, inca nu sunt sigur, pentru ca e scump si se pare ca e enorm de multa birocratie

    Numai bine!
    Eugen S.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Eugen si scuze de intarzierea cu care raspund :)

    Este destul de devreme sa incepi sa-ti faci rezervarile de pe acum...dar in schimb poti sa incepi sa strangi bani :)

    Pentru achizitionarea biletelor de tren pe segmentul Rusia, poti face rezervare cu pana la 180 de zile inainte de data calatoriei, urmand ca ei sa te contacteze cu 75 de zile inainte sa te intrebe daca mai esti interesat de bilet si sa-ti comunice pretul actual al biletelor. In acest interval nu se plateste nici un depozit.

    Inainte cu 60 de zile de data plecarii va trebui sa platesti pretul intreg al biletelor pe care ei ti l-au comunicat, iar cu 45 de zile inainte va avea loc rezervarea efectiva a biletelor, moment in care iti vor returna o parte din bani daca biletul este mai ieftin decat ai platit tu initial sau va trebui sa mai platesti diferenta, daca biletul este mai scump. In general ei mi-au spus pe email ca fac tot posibilul sa estimeze cu 75 de zile inainte pretul real al biletelor, astfel incat sa nu existe diferente mari (cativa zeci de euro).

    Dar evident, cel mai bun pret il obtii daca mergi direct la gara si-l iei. Dar acest lucru il poti face doar daca nu esti constrans de factorul timp..Acum nu stiu de cat timp dispui tu :)

    Pentru China nu am rezervat bilet de tren..si la fel, cel mai bine la fata locului.

    Cat despre ideea Tibetului, este super tare, si eu ma gandesc la o reeditare a transiberianului la un moment dat in viata, via Tibet, dar birocratia este mare, ai nevoie de permis special pentru Tibet si trebuie sa te informezi foarte bine...plus ca Tibetul cred ca o sa-ti creasca costul calatoriei.

    Ne mai auzim!

    RăspundețiȘtergere